Προηγούμενες εκδηλώσεις
Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα
& Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα
του Αζερμπαϊτζάν

27 Σεπτεμβρίου 2014 | Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ηeydar Αliyev, καλεί το ελληνικό κοινό σε φιλανθρωπική παράσταση με παραδοσιακή μουσική και χορό από το Αζερμπαϊτζάν, το Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014 στις 21:00 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Στην εκδήλωση θα εμφανισθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα του Αζερμπαϊτζάν συνοδευόμενο από την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα.

Στο αρχαίο ωδείο, οι θεατές θα έχουν τη ευκαιρία να απολαύσουν μια ιδιαίτερη παράσταση που θα συνδυάσει την αέναη χορευτική παράδοση της χώρας του Καυκάσου με το μοναδικό ηχόχρωμα της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας που ισορροπεί ανάμεσα στο κλασσικό και το σύγχρονο, στο παραδοσιακό και το κοσμοπολίτικο.

Με την παράσταση στο Ηρώδειο κορυφώνεται το φετινό πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα που προωθεί την πλούσια πολιτιστική παράδοση της χώρας στο ελληνικό κοινό, με απώτερο στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών πολιτισμικών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων.

Την εκδήλωση αναμένεται να τιμήσει με την παρουσία της και η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ηeydar Αliyev και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων, Mehriban Aliyeva, η οποία θα επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της προώθησης των αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Baku το 2015.

Συμπληρωματικές πληροφορίες για τους καλλιτεχνικούς συντελεστές και τους διοργανωτές

  • Το Κρατικό Συγκρότημα Χορού του Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκε το 1970 και μέσα σε 44 χρόνια καλλιτεχνικής δράσης έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία προβολής και ανάδειξης της Αζέρικης εθνικής χορευτικής παράδοσης. Από το 1984 διευθύνεται από την τιμημένη ως «Λαϊκή καλλιτέχνιδα του Αζερμπαϊτζάν», Afaq Malikova. Το ρεπερτόριο του συγκροτήματος περιλαμβάνει χορούς εμπνευσμένους από τη μουσική σημαντικών Αζέρων συνθετών όπως οι Jahangir Jahangirov, Telman Hajiyev, Said Rustamov και Haji Xanmamadov. Οι παραστάσεις του Συγκροτήματος προκάλεσαν αίσθηση και δημιούργησαν θετική εντύπωση στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, το Ισραήλ, την Τυνησία, την Αλγερία, την Τουρκία, την Ινδία, το Νεπάλ, την Αυστραλία, την Ελβετία, την Κίνα, το Ιράκ, το Βιετνάμ, το Μαρόκο , το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Κούβα, και το Βέλγιο και σε όλες τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.
  • Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκε το 1920 και πήρε το όνομά της από τον Uzeir Hajibeyli. Η Ορχήστρα παρουσιάζει έργα από Αζέρους συνθέτες: Gara Garayev, Arif Malikov, Faraj Garayev, Agshin Alizadeh αλλά και διεθνείς όπως οι G. Maler, I. Stravinsky, C. Debussi, A. Bruckner, J. Brahms, οι οποίοι κατέχουν τιμητική θέση στο ρεπερτόριο της ορχήστρας. Η ορχήστρα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία περιοδείες στη Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ελβετία, Τουρκία, Αίγυπτο, στις ΗΠΑ, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και πολλές ακόμα χώρες. Η ορχήστρα συμμετέχει ενεργά σε ετήσια μουσικά φεστιβάλ όπως: “Μουσική του ΧΧ αιώνα”, “Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Gabala” αλλά και το “Διεθνές Φεστιβάλ Mstislav Rostropovich”.
POST CONCERT MEDIA KIT

Το ελληνικό κοινό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα για τη συναυλία Αζερικής μουσικής, και δικαιώθηκε από την Κρατική Ορχήστρα Δωματίου του Αζερμπαϊτζάν, μία από τις κορυφαίες ομάδες μουσικής του Αζερμπαϊτζάν, με πολλές σημαντικές διακρίσεις, που έντυσε την κλασσική μουσική με παραδοσιακό, τζαζ και σύγχρονο ηχόχρωμα της Ανατολής και πρόσφερε μια κατανυκτική εμπειρία στους θεατές που γέμισαν από νωρίς την αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (06/06/2014).

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε το συρτάκι, από το παραδοσιακό αζερικό όργανο ταρ, που έκανε το κοινό να ξεσπάσει σε ρυθμικό χειροκρότημα υπό την μπαγκέτα του διακεκριμένου διεθνώς, διευθυντή ορχήστρας, Teimur Geokchayev.

Κατά την έξοδό τους από την αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, οι θεατές έλαβαν για δώρο μοναδικά αντίτυπα -υψηλών προδιαγραφών- εκδόσεων με υλικό για την πλούσια ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν, τα οποία διέθεσε το Ίδρυμα HEYDAR ALIYEV.

NEWS CLIPS
MEGA Channel
ANT1 (17:06)
VIDEO CLIP
PHOTOS
Συναυλία
Κρατική Ορχήστρα Δωματίου του Αζερμπαϊτζάν  "Gara Garayev"
06 Ιουνίου 2014 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Ίδρυμα Heydar Aliyev Foundation και η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα διοργανώνουν συναυλία Αζέρικης μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Δωματίου του Αζερμπαϊτζάν, την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014 και ώρα 19:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη).

Διακεκριμένοι Αζέροι μουσικοί θα παρουσιάσουν έργα παραδοσιακής, σύγχρονης και κλασικής μουσικής από την πλούσια πολιτιστική παράδοση και δημιουργία του Αζερμπαϊτζάν.

Η συναυλία αυτή προστίθεται στις μεθοδικές προσπάθειες που αναπτύσσονται από το Αζερμπαϊτζάν και την Ελλάδα για την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, που στηρίζονται στο αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους.

Παραδοσιακά τραγούδια και μουσικές από την πολιτιστική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν, θα συνδεθούν αρμονικά με έργα της παγκόσμιας κλασσικής μουσικής και θα οδηγήσουν στις σύγχρονες δημιουργίες της αζέρικης πολιτιστικής δημιουργίας, συνθέτοντας ένα ενδιαφέρον και ελκυστικό μίγμα μουσικής πανδαισίας. Αυτή η δημιουργική σύνθεση μουσικής θα εκφράσει την ταυτότητα της χώρας του Καυκάσου που συνδυάζει το άρωμα της ιστορίας και της παράδοσης με τους ανοιχτούς ορίζοντες μιας δυναμικής οικονομίας και σύγχρονης κοινωνίας.

Η Κρατική Ορχήστρα Δωματίου του Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκε το 1964 με πρωτοβουλία των διακεκριμένων Αζέρων συνθετών Fikret Amirov και Gara Garayev. Έχει καταξιωθεί διεθνώς και θεωρείται από τις κορυφαίες ομάδες της μουσικής της χώρας, με μεγάλες και σημαντικές παρουσίες σε συναυλίες σε πόλεις της Ρωσίας (ειδικότερα στη Μόσχα), στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Λευκορωσία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την Τουρκία. Η Ορχήστρα έχει τιμηθεί επανειλημμένως με τιμητικές διακρίσεις και διπλώματα.

Ο Μαέστρος Teimur Enver oglu Geokchayev, γεννήθηκε το 1958. Αποφοίτησε από το Ειδικό σχολείο μουσικής για βιολί (δάσκαλος Ye. S. Barshtak). Το 1981 αποφοίτησε με άριστα από το Κρατικό Ωδείο του Αζερμπαϊτζάν. Το 1986 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Το 1985 αναδείχθηκε νικητής του Διαγωνισμού Μουσικών της Υπερκαυκασίας. Ο Τ. Geokchayev έχει μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία, ίδρυσε πολλές ορχήστρες δωματίου, με γνωστότερη την «TUTTI» που είχε τύχη ιδιαίτερης εκτίμησης από τον παγκοσμίου αναγνώρισης μουσικό M. Rostropovich. Το 1998 διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής και επικεφαλής αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Δωματίου του Αζερμπαϊτζάν. Το 2000 τιμήθηκε με τον τίτλο «Τιμημένος καλλιτέχνης της Δημοκρατίας» και το 2005 τιμήθηκε ως «Λαϊκός καλλιτέχνης του Αζερμπαϊτζάν». Από το 2006 ο T. Geochayev είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και διευθύνων διευθυντής της ορχήστρας κράτους Youth Symphonic. Έχει επανειλημμένα δώσει παραστάσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Φιλανθρωπική συναυλία της μουσικής από το Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
10 & 12 Απριλίου 2014 | Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Το πρόγραμμα έχει προετοιμάσει ο γνωστός μαέστρος Azad Aliyev, μαζί με τον καλλιτεχνικός διευθυντή, διάσημο πιανίστα και πρύτανη της Μουσικής Ακαδημίας του Μπακού, καθηγητή Farhad Badalbeyli. Τα μέλη της ορχήστρας είναι νέοι βραβευμένοι σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς, νέοι επαγγελματίες μουσικοί και τραγουδιστές, αλλά και ταλαντούχοι φοιτητές της Μουσικής Ακαδημίας του Μπακού.
Προβολή της ταινίας “Χοτζά”
26 Φεβρουαρίου 2014 | Κινηματογράφος IDEAL
Με αφορμή την επέτειο της τραγωδίας που συνέβη στην Aζερική πόλη Χοτζαλί του Ναγκόρνο - Καραμπάχ πριν από 22 χρόνια, όπου oι αρμενικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Χοτζαλί και διέπραξαν μαζικά εγκλήματα κατά των άμαχων κατοίκων της, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από πάνω από 600 άνθρωποι, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα διοργάνωσε τη προβολή της ταινίας “Χοτζά”, αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας Χότζαλί.
Τo Αζερμπαϊτζάν στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Θεσσαλονίκης
21-24 Νοεμβρίου 2013 | Θεσσαλονίκη
Για πρώτη φορά στην ιστορία της έκθεσης, το Αζερμπαϊτζάν είναι ανάμεσα στους συμμετέχοντες της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Θεσσαλονίκης «Φιλοξενία». Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το Αζερμπαϊτζάν και τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει και να λάβουν ενημερωτικό υλικό.
Συναυλία του τζαζ σχήματος «Emil Afrasiyab & friends» από το Μπακού.
12 Οκτωβρίου 2011 | Μουσείο Μπενάκη
Το τζαζ σχήμα «Emil Afrasiyab & friends» θα εμφανιστεί στο Μουσείο Μπενάκη για μια μοναδική συναυλία και θα μας παίξει αζέρικο mugham τζαζ. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην 20η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.
Powered by