the hub
Το μοναδικό σημείο ενημέρωσής σας για την Πολιτιστική Ατζέντα 2014 του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα
Ο διαδικτυακός αυτός κόμβος δημιουργήθηκε για να παρέχει πληροφορίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ατζέντας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.
Στόχος μας είναι να μοιραστούμε και να παρουσιάσουμε την πλούσια παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα επισημαίνοντας τις μακρόχρονες διμερείς πολιτιστικές, πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν διαδραματίζει η προώθηση της πολιτιστικής διαφορετικότητας βασισμένη στις κοινές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες των δύο χωρών.
Ποιες είναι οι επόμενες εκδηλώσεις;
Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα
& Κρατική Ορχήστρα Δωματίου
του Αζερμπαϊτζάν
27 Σεπτεμβρίου 2014
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Τι μπορώ να βρω εδώ;
Σε αυτή την ιστοσελίδα θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ατζέντας 2014 του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα. Τι, ποιος, πότε, πού; Μείνετε συντονισμένοι!
Πώς μπορώ να προμηθευθώ εισιτήρια;
Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια;
Η είσοδος στις περισσότερες εκδηλώσεις είναι δωρεάν!
Ποιός διοργανώνει την Πολιτιστική Ατζέντα;
Η Πολιτιστική Ατζέντα στην Ελλάδα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Heydar Alieyev και της Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.

Το ίδρυμα Heydar Aliyev ιδρύθηκε για να τιμήσει τη μνήμη του Heydar Aliyev, ιδρυτή του ανεξάρτητου κράτους, με σκοπό να γίνει γνωστή η ηθική του φιλοσοφία, η οποία εστιάζεται στη σημασία της Αζέρικης νοοτροπίας καλλιεργώντας έτσι το εθνικό φρόνημα των νέων της χώρας.

Το ίδρυμα Heydar Aliyev, που ξεκίνησε τη δράση του το 2004, διαμορφώνει ενεργά τη νέα κοινωνία της χώρας και συνεισφέρει στην κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη υλοποιώντας διάφορα έργα σε τομείς όπως την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις επιστήμες, την τεχνολογία, το περιβάλλον και άλλα.

Πρόεδρος του ιδρύματος Heydar Aliyev είναι η Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κα. Μεχριμπάν Αλίγιεβα (Mehriban Aliyeva).

Η προώθηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων από την Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα είναι μακρόχρονη. Άλλωστε, η πολιτιστική διάσταση αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της συνεργασίας ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και στην Ελλάδα. Πέρα από την τεχνολογική, εκπαιδευτική και πολιτιστική ανταλλαγή ανάμεσα στις δύο χώρες, έχουν συμφωνηθεί και θα πραγματοποιηθούν διάφορες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και τεχνολογικές επισκέψεις και εκδηλώσεις.

H πολιτιστική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν

Λίγα κράτη στον κόσμο μπορούν να υπερηφανεύονται για την πλούσια και διαφορετική ιστορική και πολιτιστική τους ταυτότητα όπως το Αζερμπαϊτζάν.Ο συνδυασμός της Ευρωπαϊκής και Ισλαμικής κληρονομιάς του με προσμίξεις από το δυτικό κόσμο και τη Σοβιετική Ένωση έχει οδηγήσει στην ποικιλία πολιτιστικών επιρροών και εμπειριών για τις οποίες το Αζερμπαϊτζάν ξεχωρίζει ιδιαίτερα στο χορό, στη μουσική, τη λαογραφία, την αρχιτεκτονική, το θέατρο και τη μαγειρική.

Αζέρικοι χοροί

Οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν τη βάση της Αζέρικης εθνικής ορχηστρικής μουσικής και έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των χρόνων και των γενεών. Η παραδοσιακή ορχηστρική μουσική του Αζερμπαϊτζάν χαρακτηρίζεται από συμμετρική δομή, σταδιακή ενίσχυση του ρυθμού, επαναλήψεις, εναλλαγές και αλληλουχίες. Οι παραδοσιακοί χοροί ξεχωρίζουν για τον ειδικό τους ρυθμό και για τις ρυθμικές τους ιδιότητες. Όπως και στην περίπτωση των παραδοσιακών τραγουδιών, οι παραδοσιακοί χοροί αντανακλούν τα συναισθήματα, το χαρακτήρα και το ταπεραμέντο του λαού.

Οι συλλογικοί χοροί είναι ιδιαίτερα προσφιλείς στο λαό. Οι περισσότεροι συνοδεύουν εργατικούς και οικογενειακούς εορτασμούς, όπως για παράδειγμα ο χορός "Halay". Ο χορός Vaghzaly είναι συνυφασμένος με τους γάμους ενώ ο χορός "Yordu-yordu" χορεύεται και από άντρες και από γυναίκες. Τέλος, ο αρχαιότερος συλλογικός χορός, ονομάζεται "Yally".

Πηγή: www.azerbaijan.az

Αζέρικη μουσική

Το πιο σημαντικό είδος μουσικής των Αζέρων είναι τα παραδοσιακά τραγούδια στα οποία εγγράφεται η συλλογική συνείδηση, οι επιθυμίες και προσδοκίες του λαού του Αζερμπαϊτζάν.

Τα παραδοσιακά αζέρικα τραγούδια χωρίζονται σε διάφορα είδη ανάλογα με το θέμα και το περιεχόμενό τους, τη διαφορετικότητα στον ποιητικό τους λόγο και το ηχόχρωμά τους. Τα είδη αυτά είναι: εργατικά τραγούδια, τελετουργικά τραγούδια, οικογενειακά τραγούδια (σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται και τα λυρικά τραγούδια) και ιστορικά τραγούδια.

Πηγή: www.azerbaijan.az

Powered by