Πολιτιστική Ατζέντα 2014
του Αζερμπαϊτζάν
στην Ελλάδα
Η χώρα της φωτιάς λάμπει στην Ελλάδα
Σε αυτόν τον πολιτιστικό κόμβο φιλοδοξούμε...
  • να προβάλλουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν
  • να προωθήσουμε την αμοιβαία γνώση και κατανόηση
  • να αναδείξουμε τις ευκαιρίες ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών στους τομείς του χορού και της μουσικής
  • να ενθαρρύνουμε νέες συναντήσεις και νέες πρωτοβουλίες σκοπεύοντας στην επέκταση των πολιτιστικών συνεργασιών μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας
Παρουσίαση Βιβλίου

Στην κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, παρουσιάστηκε το πρώτο μυθιστόρημα που μεταφράστηκε στα ελληνικά, «Ταχμινά», του πολυγραφότατου Αζέρου συγγραφέα Ανάρ, σε μία εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου.

VIDEOS
PHOTOS
Στο Μπακού οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες 2015

Τον Ιούνιο του 2015, οι πρώτοι ευρωπαικοί αγώνες, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα γίνουν στο Μπακού. Η πρώτη κυρία του Αζερμπαϊτζάν και επικεφαλής της οργανωτικης επιτροπης των αγώνων Mehriban Aliyeva, επέλεξε την Αθηνα για να παρουσιασει την πρωτοβουλία της χώρας της. (28/09/2014).

Ηρώδειο | 27 Σεπτεμβρίου 2014

Μια παράσταση μουσικής και χορού, με τη σφραγίδα του πολιτισμού των Αζέρων, που διοργάνωσε η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν, παρουσία της πρωτης κυρίας της χώρας Μεχριμπάν Αλίγιεβα και της Πρέσβεως καλης θελήσεως της Ουνέσκο Μαριάννας Βαρδινογιάννη. (27/09/2014).

POST CONCERT MEDIA KIT

Το ελληνικό κοινό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα για τη συναυλία Αζερικής μουσικής, και δικαιώθηκε από την Κρατική Ορχήστρα Δωματίου του Αζερμπαϊτζάν, μία από τις κορυφαίες ομάδες μουσικής του Αζερμπαϊτζάν, με πολλές σημαντικές διακρίσεις, που έντυσε την κλασσική μουσική με παραδοσιακό, τζαζ και σύγχρονο ηχόχρωμα της Ανατολής και πρόσφερε μια κατανυκτική εμπειρία στους θεατές που γέμισαν από νωρίς την αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (06/06/2014).

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε το συρτάκι, από το παραδοσιακό αζερικό όργανο ταρ, που έκανε το κοινό να ξεσπάσει σε ρυθμικό χειροκρότημα υπό την μπαγκέτα του διακεκριμένου διεθνώς, διευθυντή ορχήστρας, Teimur Geokchayev.

Κατά την έξοδό τους από την αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, οι θεατές έλαβαν για δώρο μοναδικά αντίτυπα -υψηλών προδιαγραφών- εκδόσεων με υλικό για την πλούσια ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν, τα οποία διέθεσε το Ίδρυμα HEYDAR ALIYEV.

NEWS CLIPS
MEGA Channel
ANT1 (17:06)
VIDEO CLIP
PHOTOS
ΙΔΡΥΜΑ HEYDAR ALIYEV
Αποστολή και Έργα

Η ιδέα της δημιουργίας του Ιδρύματος και οι σκοποί του
Η ιδέα της δημιουργίας του Ιδρύματος ανήκει στον κ. Γκαϊντάρ Αλίγιεφ, ο οποίος θέλησε να δημιουργήσει έναν οργανισμό με στόχο την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, τη διεύρυνση των διεθνών πολιτιστικών δεσμών και την προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν στην παγκόσμια κοινότητα.

Η δραστηριότητα του Ιδρύματος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων: την εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τον αθλητισμό κλπ. Το έργο του Ιδρύματος, σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται, χαίρει της εκτίμησης του συνόλου της κοινωνίας και αποτελεί μέρος της ιστορίας του σύγχρονου Αζερμπαϊτζάν.

H Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν, Mehriban Aliyeva είναι η σημερινή Πρόεδρος του Ιδρύματος.

Η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν, Mehriban Aliyeva είναι Βουλευτής, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και της ISESCO και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυμναστικής του Αζερμπαϊτζάν. Σημαντικά επιτεύγματα και επιτυχίες του Ιδρύματος Heydar Aliyev, οφείλονται στις πρωτοβουλίες, την ακούραστη δουλειά, τον ανθρωπισμό και τη γενναιοδωρία της Κυρίας Aliyeva. Για την κοινωνία του Αζερμπαϊτζάν η κυρία Aliyeva αποτελεί προσωπικότητα υψηλού πνευματικού και διανοητικού επιπέδου αλλά και σύμβολο ομορφιάς, καλοσύνης και ευγένειας.

Η Πρώτη Κυρία κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια και για την προετοιμασία των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων οι οποίοι θα γίνουν στο Μπακού το 2015. Άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες της εστιάζονται στην εξασφάλιση διεθνών σπουδών για ταλαντούχους καλλιτέχνες του Αζερμπαϊτζάν και στην προώθηση των πολιτιστικών αριστουργημάτων της χώρας τα οποία περιλαμβάνονται ολοένα και συχνότερα στη λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Ως Βουλευτής, η Πρώτη Κυρία έχει επανειλημμένως προωθήσει πράξεις αμνηστίας στο Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν.

Τα έργα του Ιδρύματος
Η διατήρηση των εθνικών ηθικών αξιών, η προώθηση του Αζέρικου πολιτισμού στο εξωτερικό, η αποκατάσταση των ιστορικών πολιτιστικών μνημείων και η διεξαγωγή διεθνών φεστιβάλ μουσικής και τέχνης αποτελούν αιχμές της δραστηριότητας του Ιδρύματος.

Το 2005, με πρωτοβουλία της κυρίας Aliyeva, θεμελιώθηκε, στο Εθνικό Παραθαλάσσιο Πάρκο, το Διεθνές Κέντρου Μουγκάμ. Το 2009 το Κέντρο φιλοξένησε το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ «Ο Κόσμος του Μουγκάμ» με την υποστήριξη του Ιδρύματος Heydar Aliyev.

Με πρωτοβουλία και στήριξη του Ιδρύματος διεξάγονται το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής «Mstislav Rostopovic» αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Gabala.

Το Ίδρυμα διοργανώνει τακτικά στο Μπακού εκθέσεις και συναυλίες διάσημων καλλιτεχνών και διεξάγει σεμινάρια και εργαστήρια για νέους καλλιτέχνες. Κάθε χρόνο εκδίδει έντυπο υλικό σε διάφορες γλώσσες για την ιστορική εξέλιξη και την πολιτιστική ποικιλομορφία του Αζερμπαϊτζάν.

Περισσότερα από 400 σχολεία κατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν με το Έργο του Ιδρύματος «Νέα Σχολεία για το Νέο Αζερμπαϊτζάν» στα οποία φοίτησαν 100 χιλιάδες και πλέον μαθητές.

Η δράση στον τομέα της υγείας
Τα προγράμματα «Για την ζωή χωρίς θαλασσαιμία», «Φροντίδα για τα παιδιά με διαβήτη», «Παροχή πρόσβασης σε τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης σε τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας» έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες παιδιά να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή. Μέχρι σήμερα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Heydar Aliyev, περισσότεροι από 35000 ασθενείς έλαβαν θεραπεία σε τοπικές κλινικές, 8000 ασθενείς χειρουργήθηκαν σε ιατρικά ιδρύματα της χώρας ενώ αρκετοί από αυτούς μετέβησαν για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις στο εξωτερικό.

το πλαίσιο της συνεργασίας του με διεθνείς φαρμακευτικές και κατασκευάστριες ιατρικών μηχανημάτων εταιρείες, το Ίδρυμα εξασφάλισε φάρμακα και προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό τα οποία διέθεσε σε νοσοκομεία της χώρας.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του το Ίδρυμα προσέφερε:

  • ŸΜία ειδική φορητή συσκευή υπερήχων για την εξέταση ασθενών που πάσχουν από έλλειψη ιωδίου, στην Ελλάδα.
  • ŸΑσθενοφόρο με ειδικό ιατρικό εξοπλισμό στο Κέντρο Παιδιατρικής Ογκολογίας και Αιματολογίας της Περιφερειακής Κλινικής Παίδων № 1 στο Εκατερίνενμπουργκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  • ŸΙατρική βοήθεια σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή νόσο στη Ρουμανία
  • ŸΕμβόλια κατά της Ηπατίτιδας Β σε περισσότερους από 30 000 απόρους στο Πακιστάν
  • ŸΑσθενοφόρο εξοπλισμένο με ειδικό εργαστήριο για μετάγγιση αίματος, και 2000 πακέτα για τις μεταγγίσεις αίματος στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Hamza που διασυνδέει νοσοκομεία του Πακιστάν για τη θεραπεία ασθενών με μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλία και καρκίνο του αίματος

Η δράση του Ιδρύματος δεν περιορίζονται εντός του Αζερμπαϊτζάν
Το Ίδρυμα δραστηριοποιείται ενεργά και στο εξωτερικό. Με την υποστήριξη του, αναπαλαιώθηκαν τα πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται στο πάρκο του παλατιού των Βερσαλλιών και το Τμήμα Ισλαμικής Τέχνης στο Μουσείο του Λούβρου ενώ ανακαινίστηκαν το κάστρο του Βερολίνου, οι ιερές ρωμαϊκές κατακόμβες του Βατικανού και η Αίθουσα των φιλοσόφων στα Μουσεία Καπιτωλίου στη Ρώμη. Το Ίδρυμα υποστηρίζει σχέδια για την ανάπτυξη της Σχολής της Αφρικάνικης Κληρονομιάς.

Το Ίδρυμα διοργάνωσε το περίπτερο του Αζερμπαϊτζάν στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2013 και διεξάγει τακτικά σε χώρες του εξωτερικού περιοδικές εκθέσεις, συναυλίες και ημερίδες Αζέρικου πολιτισμού.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά έργα που υλοποιεί το Ίδρυμα στο εξωτερικό, βρίσκονται η ανακαίνιση του κέντρου για νέους και παιδιά με τύφλωση ή άλλα προβλήματα όρασης στο Σεράγεβο, η κατασκευή της νέας πτέρυγας του Ρωμαιοκαθολικού κέντρου για τα παιδιά με προβλήματα όρασης στη Βουδαπέστη, η συντήρηση των γηροκομείων στην ρουμανική πόλη Κλουζ, και πλείστα άλλα έργα.

Το Ίδρυμα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλει στην ανάπτυξη των διαπολιτισμικών σχέσεων, με τη φιλοξενία εκθέσεων διεθνούς φήμης καλλιτεχνών και γλυπτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παγκόσμια περιοδεία της έκθεσης «Τα Μαργαριτάρια της Γαλλίας» ξεκίνησε από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Με την πάροδο του χρόνου το Ίδρυμα εδραιώνεται στη διεθνή σκηνή και το πεδίο των δραστηριοτήτων του διευρύνεται με την ανάπτυξη και καθιέρωση συνεργασιών με αξιόπιστους οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας. Τα γραφεία του ιδρύματος στη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, σχεδιάζουν και υλοποιούν πλειάδα προγραμμάτων και έργων.

Βοήθεια στα θύματα των ανθρωπιστικών καταστροφών ανά τον κόσμο
Το Ίδρυμα είναι πάντοτε παρόν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης έχοντας προσφέρει στήριξη σε ανθρώπους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στη Ρουμανία, την Αϊτή, το Ιράν, την Τουρκία και το Πακιστάν.

Η κύρια εστία έντασης για το Αζερμπαϊτζάν είναι η κατοχή του 20% του εδάφους της χώρας, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Χιλιάδες μητέρες έχασαν τους γιους τους και χιλιάδες παιδιά έμειναν χωρίς γονείς. Το Αζερμπαϊτζάν έχει το μεγαλύτερο στον κόσμο αριθμό προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων – περισσότερους από ένα εκατομμύριο. Το Ίδρυμα έχει κατασκευάσει σπίτια για τις οικογένειες των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων και έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη κατοικημένη περιοχή για τους βετεράνους του πολέμου του Καραμπάχ, τους ανάπηρους, τις πολύτεκνες οικογένειες και τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Το Ίδρυμα έρχεται στην Ελλάδα
Η ιδέα της υλοποίησης έργων του Ιδρύματος στην Ελλάδα ανήκει στην Πρόεδρό του, κυρία Mehriban Aliyeva λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που δείχνουν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη μουσική, την τέχνη και τη σύγχρονη ζωή του Αζερμπαϊτζάν. Το ενδιαφέρον αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, στο γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη χώρα του Καυκάσου, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, σταθερή και ανοικτή οικονομία, ανεξάρτητη και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική.

Το Ίδρυμα παρουσιάζει στην Ελλάδα μία συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Δωματίου του Αζερμπαϊτζάν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 6 Ιουνίου και μία παράσταση του Χορευτικού Συγκροτήματος του Αζερμπαϊτζάν στο, γνωστό σε όλο τον κόσμο, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 27 Σεπτεμβρίου.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες θα είναι τα πρώτα μόνο από όσα θα ακολουθήσουν με στόχο να συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Η ενίσχυση των διεθνών φιλίας με όχημα τον πολιτισμό του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στον πυρήνα της δραστηριότητας του Ιδρύματος Heydar Aliyev.

ΕΚΔΟΣΗ ΓΝΩΣΤΟΥ ΑΖΕΡΙΚΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Το βιβλίο με τίτλο Ταχμινά, του γνωστού και πολυδιαβασμένου συγγραφέα Ρζάγιεβ Ανάρ Ρασούλογλου, ο οποίος υπογράφει τα έργα του ως Αnar, είναι το πρώτο λογοτεχνικό έργο από το Αζερμπαϊτζάν, που μεταφράζεται και κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν μιλάει για την επίσκεψη της Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και για τις μεγάλες εκδηλώσεις της Πρεσβείας, το Σεπτέμβριο στην Αθήνα.
MHNYMA
Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, κ. Rahman Mustafayev

κ. Πρέσβη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ταχεία ανάπτυξη της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν. Σε τι συνίσταται;
Πράγματι. Ο συγκεκριμένος τομέας συνεργασίας αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Έγιναν πιο συχνές οι επαφές μεταξύ φοιτητών, επιστημόνων και καλλιτεχνών. Αυξήθηκε ο αριθμός των κοινών έργων - σε τομείς όπως η μουσική και η εκπαίδευση, το κίνημα νεολαίας και ο αθλητισμός. Καθιερώθηκαν άμεσες σχέσεις μεταξύ των πανεπιστημίων και των εθνικών βιβλιοθηκών, μεταξύ της πόλης Γκαντζά (Ganja) και της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας καθώς και το Έλληνο - Αζερικό Κέντρο Νεότητας.

Νομίζω ότι όλη αυτή η εντατικοποίηση σχετίζεται με το αυξημένο αμοιβαίο ενδιαφέρον των λαών μας για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις. Είμαστε γείτονες και έτσι οι πολιτιστικές παραδόσεις των δύο λαών μας έχουν πολλά κοινά στοιχεία και παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον. Το Αζερμπαϊτζάν πάντα εκδήλωνε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά τώρα αυτό αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό συνέβη χάρη στην ανάπτυξη των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Ελλάδας στους τομείς όπως το εμπόριο, η επιχειρηματικότητα, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και οι επαφές μεταξύ νεολαίας και αθλητών. Επίσης, οφείλεται και στον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας στην περιφερειακή πολιτική του Αζερμπαϊτζάν.

Στην Ελλάδα επίσης παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, τη μουσική, τη σύγχρονη ζωή του Αζερμπαϊτζάν. Και είναι κατανοητό, δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη χώρα της περιοχής του Καυκάσου, με πλούσια πολιτιστική παράδοση, σταθερή και ανοικτή οικονομία, ανεξάρτητη και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική. Επιπλέον, η χώρα μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου.

Στο Αζερμπαϊτζάν, τι γνωρίζουν για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα με την ιστορία και τον πολιτισμό της αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές θέμα στην πατρίδα μου. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Σλάβικο Πανεπιστήμιο του Μπακού δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, όπου πάνω από 50 αζέροι φοιτητές μελετούν την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη λογοτεχνία.

Ιστορικά, οι λαοί μας είχαν πάντα στενές σχέσεις. Ο μύθος του Προμηθέα, ο οποίος ήταν αλυσοδεμένος στα βουνά του Nakhichevan, το ποίημα του 12ου αιώνα "Iskendername" του αζέρου ποιητή Nizami Ganjavi, στο οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος για πρώτη φορά στην ανατολική λογοτεχνία απεικονίζεται ως έλληνας –και όχι πέρσης – ηγεμών, όλα αυτά είναι μόνο μερικά σύμβολα του βαθύ ιστορικού δεσμού μεταξύ των λαών μας, που αγγίζει τους τομείς της μυθολογίας, του πολιτισμού και της λογοτεχνίας.

Οι προκάτοχοί μας, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και η Καυκάσια Αλβανία - το χριστιανικό κράτος που υπήρχε στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν από τον 1ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 8ο αιώνα μ.Χ. – σύναπταν συχνά συμμαχίες, διατηρούσαν στενές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις. Στην ιστορία της συνεργασίας Βυζάντιου - Αζερμπαϊτζάν υπήρχαν ακόμη και παραδείγματα κοινής ιεραποστολικής δράσης για τη διάδοση του Χριστιανισμού. Όπως αναφέρεται στις συριακές πηγές, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός A' βοήθησε την ηγεσία της Καυκάσιο - Αλβανικής Εκκλησίας να στείλει κήρυκες στις φυλές του Βόρειου Καυκάσου και του Βόλγα με σκοπό να αποσπάσουν τη χριστιανική πίστη. Με άλλα λόγια, η ιστορία των Έλληνo - Αζερικών σχέσεων πάει πίσω στους αιώνες και καλύπτει τους πιο διαφορετικούς τομείς.

Συγκεκριμένα, ποια έργα έχουν υλοποιηθεί στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας;

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα. Τα ποιήματα του διάσημου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη έχουν μεταφραστεί στα αζερικά και μάλιστα από αζέρους φοιτητές που σπουδάζουν ελληνικά στο Σλάβικο Πανεπιστήμιο του Μπακού. Και τώρα ετοιμάζεται προς δημοσίευση το μεταφρασμένο, στα Ελληνικά, μυθιστόρημα "Tahmina" του διάσημου Αζέρου συγγραφέας Anar.

Από το 2010 έως τις μέρες μας, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας - Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, άλλα και το νησί της Τήνου - πραγματοποιήθηκαν 8 συναυλίες συμφωνικής, κλασικής και τζαζ μουσικής του Αζερμπαϊτζάν. Συγκεκριμένα, στις 10 Απριλίου, στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε φιλανθρωπική συναυλία της Νεανικής Ορχήστρας Δωματίου, ενώ στις 12 Απριλίου η εν λόγω Ορχήστρα έδωσε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του θεσμού «Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».

Κατά τη διάρκεια των συναυλίων αυτών είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως ο έλληνας ακροατής ενθουσιάζεται με την αζερική μουσική. Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς εκτός από την ομοιότητα της μουσικής των δύο χωρών μας, είμαστε η μόνη χώρα στην Ανατολή που διαθέτει θεμελιώδη σχολή συνθετών, η οποία εμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Uzeyir Hajibeyli, ιδρυτής της σχολής αυτής, δημιούργησε το 1908 την πρώτη μουσική κωμωδία σε ολόκληρη τη μουσουλμανική Ανατολή, τη “Leyli ve Majnun”, η οποία, παρεμπιπτόντως, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες του κόσμου και έχει ανεβεί σε πάνω από 100 θέατρα του εξωτερικού.

Χαίρομαι που η Νεολαία συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική συνεργασία. Το Νοέμβριο του περασμένου έτους, με πρωτοβουλία των Ελλήνων φοιτητών στην Αθήνα, ιδρύθηκε το Έλληνο – Αζερικό Κέντρο Νεότητας, που θα διεξάγει έρευνα και θα υλοποίει έργα σε ένα ευρύ φάσμα των διμερών Ελληνο-Αζερικών σχέσεων, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης.

κ. Πρέσβη, φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υλοποιηθούν πολιτιστικά έργα υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Γκαϊντάρ Αλίεφ. Πείτε μας περισσότερα γι' αυτό.

Το Ίδρυμα Γκαϊντάρ Αλίεφ είναι μια οργάνωση με μεγάλο κύρος στη χώρα μας, άλλα και σε όλο τον κόσμο, η δράση της οποίας σκοπεύει στη διεύρυνση των διεθνών ανθρωπιστικών και πολιτιστικών επαφών του Αζερμπαϊτζάν. Το Ίδρυμα υλοποιεί πολλά κοινωνικά, πολιτιστικά και ανθρωπιστικά έργα όχι μόνο στο Αζερμπαϊτζάν, άλλα και ανά τον κόσμο. Η συμβολή του στη διάδοση του πολιτισμού και της τέχνης του Αζερμπαϊτζάν στο εξωτερικό είναι τεράστια. Και χαίρομαι, που το Ίδρυμα έρχεται στην Ελλάδα με τα έργα του, και ότι οι Έλληνες θαυμαστές του πολιτισμού και της μουσικής του Αζερμπαϊτζάν απέκτησαν τη δυνατότητα να τα παρακολουθούν μέσο της θαυμάσιας ιστοσελίδας μας.

Στις 6 Ιουνίου σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε τη συναυλία της Αζερικής Κρατικής Ορχήστρας Δωματίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στις 27 Σεπτεμβρίου την παρουσίαση του αζερικού χορευτικού συγκροτήματος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Είμαι πεπεισμένος ότι μετά τα πρώτα έργα θα ακολουθήσουν και άλλα, και όλα τους θα αποτελέσουν ένα δυνατό παράγοντα της περαιτέρω ανάπτυξης της Αζέρο-Ελληνικής πολιτιστικής συνεργασίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν μιλάει για την Πρώτη Δημοκρατία της χώρας
ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο πολιτιστικός κόμβος του Αζερμπαϊτζάν αναδεικνύει τους ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν ως αποτέλεσμα των μακρόχρονων διμερών πολιτιστικών, πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν διαδραματίζει η προώθηση της πολιτιστικής διαφορετικότητας βασισμένη στις κοινές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες των δύο χωρών.
AZERBAIJANI FACTS
To Αζερμπαϊτζάν ονομάζεται και Χώρα της Φωτιάς. Η ίδια η λέξη «Αζέρ», όπου βασίζεται το όνομα της χώρας, σημαίνει φωτιά. Γεωγραφικά, η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Αζερμπαϊτζάν, είναι από τα αρχαιότερα μέρη όπου εμφανίστηκαν και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι ιστορικά άνθρωποι. Σήμερα, η πλειοψηφία του πληθυσμού του Αζερμπαϊτζάν είναι νέοι ηλικίας 20-24.
Η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν είναι το Μπακού, με 2,5 εκατομμύρια πολίτες, όπου το 2015, θα διεξαχθούν οι Πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες με συμμετοχές από 49 Ολυμπιακές χώρες της Ευρώπης και 5.000 αθλητές.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους και ειδικότερα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο με πλούσια κοιτάσματα στα 2/3 της χώρας, ενώ είναι η παλαιότερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα.
Το κλίμα του Αζερμπαϊτζάν ευνοεί την ποικιλομορφία, καθώς δίνει ζωή σε 4.500 είδη φυτών (χλωρίδα) και 15.000 είδη ζώων (πανίδα). 8,359 ποτάμια διαρρέουν το Αζερμπαϊτζάν, από τα οποία τα 8,188 έχουν μήκος λιγότερο από 25 χιλιόμετρα το καθένα.
Το Yanar Dag, το «φλεγόμενο βουνό» είναι ένα βουνό λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν το Μπακού, το οποίο φλέγεται όλο το χρόνο, καθώς κάτω από το βουνό υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία τροφοδοτούν τη φωτιά που καίει αενάως.
Ο μεγάλος σκακιστής και τ. Παγκόσμιος Πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροβ γεννήθηκε στη σημερινή πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού.
Η Neft Daşları είναι μια ολόκληρη πόλη χτισμένη πάνω σε στύλους στη θάλασσα, είναι η πρώτη παγκοσμίως εξέδρα στη θάλασσα για άντληση πετρελαίου 55 χιλιόμετρα ανοιχτά του Μπακού.
H μουσική του Αζερμπαϊτζάν εξελίσσεται ανά τους αιώνες, ξεκινώντας 3 εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα πιο διάσημα μουσικά είδη του Αζερμπαϊτζάν είναι η παραδοσιακή μουσική, η κλασσική, η τζαζ και η όπερα με αποκορύφωμα του Μουγκάμ. Το Μουγκάμ είναι ένα παραδοσιακό μουσικό είδος που συνδυάζει την ποίηση με τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως «πολιτιστική κληρονομιά».
Το ίδρυμα Heydar Aliyev ιδρύθηκε για να τιμήσει τη μνήμη του Heydar Aliyev, ιδρυτή του ανεξάρτητου κράτους, με σκοπό να γίνει γνωστή η ηθική του φιλοσοφία, η οποία εστιάζεται στη σημασία της Αζέρικης νοοτροπίας. Το ίδρυμα ξεκίνησε τη δράση του το 2004 και συνεισφέρει στην κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη υλοποιώντας διάφορα έργα σε τομείς όπως την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις επιστήμες, την τεχνολογία, το περιβάλλον και άλλα. Πρόεδρος του ιδρύματος είναι η Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κα. Μεχριμπάν Αλίγιεβα (Mehriban Aliyeva).
1οι ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΜΠΑΚΟΥ
Η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, θα φιλοξενήσει τους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αθλητικούς Αγώνες το 2015 που αναμένεται να φιλοξενήσουν 19 αθλήματα. Εκ μέρους της διοργανώτριας χώρας, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ανέλαβε η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν κα. Μεχριμπάν Αλίγιεβα (Mehriban Aliyeva), μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα
Λ.Βασιλίσσης Σοφίας 25,
106 74 Αθήνα
Ελλάδα
Τηλέφωνο
(+30) 210 363 27 21
Fax
(+30) 210 363 90 87
Ιστότοπος
Powered by